Khamis, 13 Oktober 2011

KENALI ADITIF MAKANAN JAMIN KESIHATAN

KENALI ADITIF MAKANAN JAMIN KESIHATAN


 
Apakah itu aditif makanan?
Aditif makanan adalah makanan yang ditambah dengan sengaja ke dalam makanan bagi tujuan memperbaiki kualiti, persembahan (tekstur, rupa, konsistensi,),  perisa, bau, rasa dan jangka hayat penyimpanan tetapi tidak termasuk vitamin dan mineral.

 
Jenis aditif makanan

Asid alginik
Terdapat pada dinding sel alga perang. Juga dipanggil sebagai algin/ alginate
Fungsinya adalah menyerap air dengan cepat, dan digunakan sebagai agen pengeras pada ais krim.
Terdapat pada ubat pelangsing badan
Asid adipik
Jumlah yang kecil digunakan dalam makanan sebagai penambah perisa.

Klorofil
Pigmen hijau yang dijumpai dalam kebanyakan tumbuhan , alga dan sianobakteria Digunakan untuk mewarnakan makanan untuk memberikan warna hijau

Asid fumarik
Bersifat asid yang digunakan sebagai perasa masam dalam gula-gula dan juga digunakan dalam soda pembuatan kek.

Asid glutamik
Merupakan sejenis asid amino. Digunakan sebagai perasa dalam keju dan sos soya untuk memberikan rasa.

Locust bean gum
Juga dikenali sebagai karobin, E410. Diekstrak daripada biji pokok Carob dan digunakan sebagai agen penebal dan gel dalam industri makanan. Mudah larut dalam air.

Monosodium glutamate, MSG
Juga dikenal sebagai sodium glutamate. Digunakan secara meluas sebagai aditif makanan dan penambah perisa.

Potassium benzoate

Menghalang pertumbuhan kulat dan bakteria. Ia digunakan sebagai agen pengeram (preservative) bagi makanan berasid seperti jus buah-buahan, jeruk dan minuman ringan.

Sorbitol
Digunakan dalam diet sebagai pengganti gula. Biasanya digunakan dalam makanan diet dan ais krim diet. Ia juga berupaya memberikan tenaga.

TBHQ, tertiary butylhydroquinone

Sebagai pengeram (preservative) bagi minyak sayuran tidak tepu. Mengekalkan warna dan tidak menghilangkan bau . Juga digunakan dalam penyimpanan makanan yang disejukkan seperti ikan.

Xanthan gum
Merupakan sejenis polisaccharide yang digunakan dalam salad dan sos salad. Berfungsi untuk mengasingkan minyak. Sesetengah orang akan berasa pening apabila makan salad dan sos yang mengandungi xanthan gum.

Tip bagi pengguna
  1. Label  merupakan satu perkara yang sangat penting dalam memberikan maklumat mengenai sesuatu barangan.
  2. Di bawah undang-undang yang sedia ada, aditif makanan yang ditambah harus dinyatakan dalam label.
  3. Pengguna harus menumpukan perhatian pada label untuk mengetahui aditif makan yang terdapat dalam barangan tersebut.
  4. Perkara ini boleh membantu seseorang pengguna untuk membuat pilihan yang tepat dan sesuai.
Sumber :  Mohana Priya
               Persatuan Pengguna-Pengguna Standard Malaysia

Tiada ulasan: